Vælg en side

I Beder-familien Falk Birn har alle meldt sig som frivillige i BMIs Café Klubånd, for det er vigtigt for dem, at der er et samlingspunkt og mødested i Egelund Idrætscenter.

(OBS: Interviewet er lavet før Danmark lukkede helt ned pga corona. Men eftersom vi måske er på vej til genåbning inden længe, bringer vi historien nu som inspiration til dig, der måske også godt kunne tænke dig at bidrage som frivillig i Café Klubånd i BMI/Egelund).

Af Jan Dyberg, BMI
Jeg mødes med familien Falk Birn i deres rækkehus i Beder. Eller rettere, der er kun mor Pernille og datter Mikkeline til stede; Far Jakob er til møde og lillebror Gustav er afsted til basket.
Men de to kvindelige medlemmer af familien garanterer, at resten af familien er helt på linje med dem, når det kommer til spørgsmål om at være frivillige hjælpere i Café Klubånd i idrætscenteret.
De har alle fire været frivillige siden efteråret 2017, efter de var til et oplæg med Christine Winding-Lauritzen, som en af drivkræfterne bag cafeen.
Efter foredraget var de enige om, at det var noget for dem at give et nap med:
– Vi vil gerne støtte op om det at være en del af lokalsamfundet, og i mange idrætsforeninger er et cafeteria eller en café jo livsnerven. Det er et sted, man mødes før og efter sport – og det er et samlingspunkt, hvor man kan møde andre, siger Pernille Falck Birn.

Hun er vokset op i Beder, og er i dag souschef i byens Nordea-afdeling. Som barn gik hun til svømning og badminton i BMI, og så var det rart at kunne få en sodavand….og nogle ”pomfritter” bagefter.
I dag er badminton og svømning skiftet ud med ture i fitness-centeret sammen med Jakob. Men forældrene er tit i hallen, for Mikkeline og Gustav træner henholdsvis håndbold og basketball to gange om ugen. Og når de er ude til kamp, oplever Pernille, hvor meget et samlingssted som en cafe betyder:

Datteren Mikkeline på 14 år supplerer:
– Hvis der ikke er frivillige, der giver en hånd med, så vil cafeen jo højst sandsynlig lukke.
Et par af Mikkelines veninder fra skolen er også frivillige i cafeen, og i det hele taget oplever hun en positiv interesse for hendes frivillige indsats:
– Jeg oplever, at mine venner synes, det er fedt. Der er mange, der er nysgerrige på, hvad det er.

”Vi laver fejl – og alle tager det med et smil”
Tilbage i 2017 var de alle fire lidt spændte på at komme i gang. Også lidt usikre:
– Vi havde lidt kriller i maven. Kunne vi nu finde ud af de ting, man skal hjælpe med: Kasseapparat, lave mad, servere osv? Men man får masser af hjælp og bliver fulgt ind i det, indtil man synes man er klar til det.
Der bliver altså taget hånd om de frivillige. Og man er altid mindst tre til stede i cafeen. Ofte flere.
Og fejl? Det kommer man ikke uden om at lave. Men det bliver taget med et smil. Og ordnet med et smil.
– Vi har det altid ret sjovt i cafeen, selvom der er travlt og når vi laver fejl, fx slår forkert ind på kasseapparatet, glemmer en bestilling, eller der er ventetid på maden, siger Pernille.
– Jeg synes også, der er forståelse for, at vi er frivillige, for eksempel hvis der er kø, det tager kunderne med et smil. Det gælder også folk udefra. For når vi lige sætter lidt ord på, at vi er frivillige, så siger de ”Ved du hvad, det kan vi sagtens forstå”.

Mikkeline oplever også, at kunderne er meget glade og er positive:
– Jeg tror, at de synes, at det er fedt og sejt, at vi får det til at fungere. Og det med kasseapparatet, det kan man sagtens lære; SÅ svært er det heller ikke, siger hun med et smil.
Og skulle det der med kasseapparatet alligevel afskrække en, så er der jo masser af opgaver ude ”bagved” – i køkkenet. Der skal skæres agurker, tomater og salat. Og laves burgere, pizzaer, sandwich m.m. Og på væggen i køkken hænger præcise opskrifter på, hvordan maden skal laves.

Tid til det?
Man hvad med tiden til det? For familien Falk Birn har det været ret nemt fra starten: De prioriterer tiden til det, og så melder de sig sammen på vagter 1-2 gange om måneden. Det er typisk en af de hverdagsaftener, hvor enten Mikkeline eller Gustav er til træning.
Rent praktisk foregår det i en online-vagtplan, hvor man kan booke sig ind på ledige vagter 1-2 måneder forud. Og der er ingen, der presser de frivillige til at tage flere vagter, end de selv byder ind på.

Familien melder sig som regel altid på alle fire, for de bruger det også til at have noget familietid sammen. Det er der også nogle ekstra gevinster ved:
– Vi har 2-3 timer sammen som familie, når vi er der. Og så oplever vi også, at vi er der som ligeværdige personer i et team, fordi vi er alle fire er frivillige på lige fod, siger Pernille.
– Derudover er det dejligt at se, at ens børn lærer at tage ansvar for nogle ting, griner hun.
Men Pernille understreger, at man bliver taget godt imod, uanset om man kommer som familie eller enkeltvis.

Hvis man nu ikke kender nogen i forvejen?
Hvad så, hvis man ikke kender nogen i cafeen i forvejen, eller hvis man ikke er så udadvendt?
– Altså, jeg kan godt forstå, hvis man så er lidt tilbageholdende med at melde sig som frivillig, siger Mikkeline, men vender den så hurtigt om:
– Hvis man ikke er så udadvendt, er der jo mange muligheder for at hjælpe i køkkenet i stedet for at stå og betjene folk ved disken. Og hvis man ikke kender nogen, så er der jo et rigtig godt sted at lære nogen at kende. Alle er jo rigtig venlige. Og man kommer også hurtigt til at snakke med folk, som man ellers ikke ville have talt med. Så det er bare at springe ud i det…synes jeg.

Og det med at lære nye at kender, oplever Pernille også:
– Jeg støder ind i mange forskellige i cafeen: For eksempel gamle klassekammerater, samt  forældre til børn fra skolen. Jeg udvider også mit netværk meget og har mødt mange nye mennesker. Så hilser man lige på nogen i Netto, fordi man er stødt på hinanden nogle gange i cafeen. Det gør mig glad og giver mig SÅ meget, siger hun og smiler bredt.
– Og man behøver ikke blive bedste venner, men man får lige sat ansigt på folk i lokalområdet.


EKSTRA INFO:

HAVES: Et fremragende fællesskab af frivillige
EFTERLYSES: Flere frivillige ;0)
Der sker mere og mere i Egelund Idrætscenter…når det altså ikke er coronalukket. Så når der igen lukkes op for brug af Egelund Idrætscenter, vil kalenderen hurtigt bugne af aktiviteter.
Derfor søger Café Klubånd flere frivillige – ikke mindst i weekender. Hver vagt tager typisk 2-3 timer, og du bestemmer helt selv, hvor mange vagter du vil have.
Hvis du er interesseret i at være frivillig – og vil vide mere: Så send en besked til Christine Winding-Lauritzen eller find Café Klubånd på Facebook og skriv en besked der.
Christine: cwl@dgi.dk

FAKTA om Café Klubånd
Åbningstider:
Mandag kl. 17-21 og tir-tor kl. 17-22. Fredag/lørdag/søndag åbent efter events og sportsaktiviteter: Følg vores Facebook- side.
Cafeen løber rundt og går næsten i 0. Eventuelt overskud går til udvikling af cafeen samt nyt køkkenudstyr, inventar og indretning.
Anerkendelser:
Blandt de tre finalister i Danskernes Idrætspris 2019
Årets ildsjæl 2018 for sit arbejde i BMI og Café Klubånd: Christine Winding-Lauritzen.
Frivillige:
Ca 70 frivillige i alderen 9-75 år. Der er ingen krav til antal vagter, men de fleste tager mindst 1-2 vagter om måneden.